maandag 12 december 2011

COP-OUT 17

De klimaatonderhandelingen in Durban waren nogal lastig te volgen, en de uitkomst is eigenlijk onbegrijpelijk, maar volgens mij zit het ongeveer zo:
1) Alle landen kwamen een akkoord overeen, waarin een route en tijdplan staat om tot een bindend klimaatakkoord te komen. In 2020. We zijn het dus eens, dat we het de komende jaren eens gaan worden over iets dat over 8 jaar in werking moet treden. En dat te bedenken dat 4 jaar geleden tijdens COP13 de Bali Road Map al was vastgesteld, waarin ook al een toekomstplan stond. Maar goed, op zich is het nieuwe idee prima, we werken toe naar een bindend verdrag dat uitgaat van de huidige situatie in de wereld. Met andere woorden, niet noord tegen zuid, maar samenwerking waarbij bijvoorbeeld China en India ook meedoen. Het is alleen zo vaag en het duurt allemaal zo lang...
2) Om het gat tot 2020 te vullen wordt nu het Kyoto protocol, het enige bindende klimaatverdrag in de wereld, verlengd. Ik weet niet precies wat dat betekent. Ik weet wel dat China, India en de VS niet mee doen. En Japan, Canada en Rusland ook niet. Alleen de EU, die tijdens COP17 overigens een sterke en zelfs een beetje leidende rol heeft gespeeld, zal proberen haar economie te verduurzamen en CO2 uitstoot de verlagen. Jammer dat de EU maar verantwoordelijk is voor 11% van de totale CO2 uitstoot...
3) Dan was er het zogeheten Green Climate Fund, een pot met geld om ontwikkelingslanden te helpen om CO2 uitstoot terug te dringen en vooral om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Zoals droogte of juist extreme regenval. Als ik het goed heb begrepen is ook dit nogal vaag. Er komt een fonds, en de landen zijn nu overeengekomen dat er een instelling komt die dit gaat beheren, wat nogal logisch is lijkt me. Hoe het fonds gevuld gaat worden met geld blijft vooralsnog onduidelijk...

Het is in ieder geval wonderbaarlijk dat er zo'n groot gat bestaat tussen de wetenschap en de politiek. Dit akkoord komt niet in de buurt van wat de wetenschap ons vertelt dat nodig is.

De bekendste Zuid-Afrikaanse cartoonist Zapiro heeft COP inmiddels omgedoopt tot COP-OUT. COP-OUT is slang for 'a failure to fulfill a commitment or responsibility'. Dus dat is wel toepasselijk.

vrijdag 9 december 2011

Nova in TROUW en Reformatorisch Dagblad

Nova blijft de media opzoeken, dit keer een groot artikel in TROUW van vrijdag 9 December en hetzelfde artikel in REFORMATORISCH DAGBLAD van woensdag 14 December! Totale oplage meer dan 150.000, totaal aantal lezers bijna 500.000.

Met mijn foto's!
Kopen die krant!





woensdag 7 december 2011

Nieuwe foto's op de blog

Ik heb nieuwe foto's op de blog geplaatst, klik in de rechterkolom op de roterende foto's. Als je daar zin in hebt dan natuurlijk. Daar vind je oa deze foto's die ik gisteren in township Siyathemba heb genomen.



maandag 5 december 2011

Jaap op COP17

Vorige week doorgebracht in Durban op COP17. Mooi om mee te maken, hectisch ook. Allereerst zelf een side event georganiseerd, wat volgens mij wel een succes was. Een side event is een officiele sessie van 1,5 uur waarin een NGO of overheidsinstantie haar positie en initiatieven kan presenteren. Nova & ICCO Fair Climate en Fairtrade hadden hun krachten gebundeld en een event in elkaar gedraaid, rond het thema: "making the carbon market work for the poor". In mijn presentatie heb ik verteld over het netwerk dat ik opzet, en over lessons learned uit de projecten van Nova. 75 man publiek, goede discussies, en zelfs nog wat media aandacht, zoals bijvoorbeeld AllAfrica.com, op Fairtrade en op de IISD website. Daarnaast veel nuttige contacten voor het Fair Climate Network Southern Africa opgedaan, en aardig wat geleerd van andere side events. 
Maar ook wel gemengde gevoelens, want het kan ook reuze saai zijn! Veroorzaakt door presentaties zonder powerpoint, of juist met 25 slides maar dan in 4 minuten, of onverstaanbare sprekers uit China, of professionele klimaat-klagers (Och en wee wat is het toch erg allemaal!!). Verder wonderbaarlijk dat de formele onderhandelingen zo langs je heen kunnen gaan. Ik moest elke dag een krant kopen om te lezen wat er die dag ervoor gebeurd was. Op de venue zelf merk je er weinig van. 
Een aantal pics om een impressie te geven. Eerst twee kleine demonstraties, en daarna ons panel. 



maandag 28 november 2011

de weg kwijt op COP

Goed, ik ben er, COP17 in Durban, Zuid-Afrika! De grootste en belangrijkste klimaatconferentie van het jaar, het evenement waarin alle landen van de wereld over de toekomst van het Kyoto protocol besluiten. Gaan we klimaatverandering serieus aanpakken, of laten we het maar achterwege omdat het allemaal zo moeilijk en duur is? Afrika zal in dat geval als grote verliezer achterblijven. Een continent dat slechts verantwoordelijk is voor 3,6 % van de wereldwijde CO2 uitstoot, maar dat wel veruit de meeste gevolgen zal ondervinden.
De eerste dag is duidelijk nog even inkomen. Zuma komt 40 minuten te laat op de opening en laat iedereen wachten, de TV schermen die alle speeches live uitzenden hebben geen geluid. Overal rondlopende mensen op zoek naar plattegronden en programmas. Maar wat wil je met een 14 daagse conferentie, met 15.000 bezoekers, 200 tentoonstellingen, en elke dag een stuk of 50 zogeheten side events. En daarbovenop komen dan nog de activiteiten buiten het officiële gedeelte.
Ik heb de eerste slapende onderhandelaars al gespot, en dat op een dag waar slechts de agenda voor de vergaderingen wordt vastgesteld. Dat belooft wat voor de komende twee weken...

maandag 14 november 2011

Website Fair Climate Network Southern Africa

Als je iets wilt leren over Pro-Poor Fair Climate Projecten in Zuidelijk Afrika, of gewoon mooie foto's wilt bekijken (die heb ik ook gemaakt), check dan onze nieuwe website www.fairclimateafrica.com ! Vandaag gelanceerd. Ik ben er in ieder geval behoorlijk trots op! (en blij dat het nu af is..)




maandag 24 oktober 2011

Pilanesberg & Lion vs Rhino

Pilanesberg blijft fantastisch. Twee uur rijden en je bent tussen de brullende leeuwen. 
Beetje kamperen, braaien, zwemmen, genieten van zonsondergang, en vooral ook kijken wie er wint bij een confrontatie tussen een leeuw en een neushoorn. De leeuw blijkt een watje en gaat ervandoor... 






maandag 26 september 2011

Braaiday

Afgelopen zaterdag was National Heritage Day, in de volksmond ook wel National Braaiday genoemd. Want wat is nou echt het belangrijkste uit de cultuur hier....?  Op zich hebben we dan ook geen national heritage day nodig om te mogen braaien, maar we hebben toch maar onze plicht gedaan en onze BMW* aangestoken. Paar boeries en patties erop, baie lekker. Om zo ons erfgoed te eren!
Zelfs Aartsbisschop Desmond Tutu ziet het belang van onze braaicultuur in.




* BMW = Braai Met Wielen

vrijdag 2 september 2011

Lesotho: the Mountain Kingdom

Lesotho is dat ene kleine landje wat geheel omsloten wordt door Zuid-Afrika en geheel boven de 1400 meter ligt. Prachtig, ruig, bijzonder, as far from it all as you can get. Maar ook erg onderontwikkeld, en bijvoorbeeld op een solide derde plek in het rijtje landen met hoogste aidspercentages.
Ik was voor werk een paar dagen in de hoofdstad Maseru, waar ik met een aantal organisaties heb gesproken over hun kleinschalige energieprojecten en hoe we beter kunnen samenwerken. Natuurlijk hebben we hier een lang weekend aan vast geplakt! De natuur en bergen zijn prachtig, dus we hebben wandelend en paardrijdend goed rondgekeken.






Ook een echte aanrader is skiën In Lesotho, in het grootste skigebied van Afrika. Het gebied is hooggelegen en alle pistes zijn voorzien van sneeuwkanonnen, dus er is grote sneeuwzekerheid. Het uitzicht is prachtig en de Apres Ski gezellig en niet duur. Het weer is ook goed.





zondag 14 augustus 2011

Dagje Kaapstad!

Vrijdag. 05.30 opstaan. Douchen. Ontbijten in de auto. Naar vliegveld rijden. Inchecken. Vliegen. Even snel slapen. Uitstappen en huurauto ophalen. Rijden. Afspraak. Rijden. Afspraak. Rijden. Afspraak. Terugrijden naar vliegveld. Huurauto inleveren. Inchecken. Wachten op boarding en tegelijkertijd rugby kijken. Vliegen. Naar huis rijden. Neerploffen op de bank. Wat een heerlijk dagje Kaapstad!
Tijdens een van de afspraken wel een strategische plek aan de vergadertafel gekozen, zodat ik uitzicht had op de Tafelberg. Toch nog iets gezien!

De nieuwe contacten moeten bijdragen aan het Fair Climate Network Southern Africa. Donderdag had ik dit netwerk ook al gespresenteerd op een workshop in Johannesburg, waarbij 50 zwarte vrouwen aanwezig waren (en ik), en de voertaal Sotho was. Volgens mij was iedereen enthousiast, maar ik verstond er natuurlijk geen bal van.

donderdag 4 augustus 2011

Basa Magogo in het echt

Wat is dat Basa Magogo project nou precies? En werkt het echt? Susan heeft eerder dit jaar een aantal gezinnen geïnterviewd, en daarbij foto's genomen en filmpjes gemaakt. Dit is de familie Tsotetsi uit Phuthaditjhaba, een voormalig homeland voor de zwarte bevolking, vlakbij de grens met Lesotho. Zij zijn erg enthousiast en laten zien dat het inderdaad werkt.  


donderdag 14 juli 2011

Kunst! Cultuur! Natuur!

Het National Arts Festival in Grahamstown was fantastisch! We lijden hier namelijk aan een groot gebrek aan kunst en cultuur. Afrikaners omschrijven lacherig hun eigen cultuur als braaien, rugby en jagen. En dat klopt eigenlijk best wel. Kunst in galerieën is van matige kwaliteit, de spaarzame musea gaan allemaal over oorlog, mijnbouw of apartheid, oude maar ook moderne architectuur is afwezig, het theater is ergens verstopt denk ik, een normaal schilderij hebben we al maanden niet gezien. Maar het Arts Festival maakte alles goed! Toneelstukken, dans, muziek, zang, schilderijen, tekeningen, fantastisch. Meer dan 8 shows gezien. En heerlijk ook dat alles door elkaar heen rende: Engels, Xhosa, Afrikaans, Zulu, Tshwane en weet ik niet wat. Pretoria blijkt toch een beetje een uitzondering als Afrikaner city.
In Zuid-Afrika draait het niet om steden of cultuur, maar om natuur! Dus hebben we ons bezoek aan het festival nog even uitgebreid met een game drive en een dagje strand (in juli = winter).




Kudu




en nog even de harde werkelijkheid, een zoekplaatje: waar ligt de township? 

zondag 12 juni 2011

Malawi!

Vorige week ben ik weer in Afrika geweest, dit keer in Malawi! Veel van het land heb ik jammer genoeg niet kunnen zien, want ik was daar voor werk. Mijn dagen heb ik voornamelijk gevuld met praten.
Er zijn in Zuidelijk Afrika heel veel organisaties die werken aan kleinschalige (duurzame) energieprojecten. Efficiënte houtovens, biogasinstallaties, zonneboilers, etc, allemaal op het niveau van een huishouden. Om zo'n project op te schalen naar pak 'm beet een miljoen huishoudens, is samenwerking tussen organisaties noodzakelijk. En hetzelfde geldt voor het registreren van zo'n project, als je wilt dat het CO2 rechten gaat produceren. Het is lastig voor een organisatie om alle hiervoor benodigde capaciteit zelf in huis te hebben. Mijn belangrijkste taak is dan ook om een netwerk van organisaties op te zetten. Helaas moet ik daar erg veel voor reizen en kan ik niet gewoon rustig op kantoor zitten. Hoe dan ook, het uiteindelijke doel van dit Fair Climate Network is om projecten te starten, waarmee de levensstandaard van huishoudens verbeterd wordt en tegelijkertijd de CO2 uitstoot verminderd wordt. En dit allemaal gefinancierd door gebruik te maken van de CO2 markt.
Omdat foto's van vergaderingen wat saai kunnen zijn, hier toch maar wat pics van Malawi: Lake Malawi, een typische dorpje, een Baobab tree. Mooi land!




dinsdag 24 mei 2011

The toilet elections

Vorige week zijn in Zuid-Afrika de lokale verkiezingen gehouden. Vrije verkiezingen bestaan natuurlijk pas sinds 1994, dus dat is toch wel speciaal. Des te meer reden om een beetje verbaasd te zijn dat de opkomst niet hoger is dan 58%. Hoe dan ook, het ANC heeft over het geheel genomen weer gewonnen. Maar ten opzichte van de vorige verkiezingen heeft het ANC enkele procenten en enkele districten verloren. Mensen zijn blijkbaar ontevreden en stappen langzaam over op andere partijen. Of gaan niet stemmen om zo hun ontevredenheid te laten blijken. De enige echte concurrent is de Democratic Alliance, de DA. Gemiddeld heeft de DA 24% van de stemmen gekregen. En Kaapstad, iets om te koesteren natuurlijk.
De laatste weken voor de verkiezingen draaide de campagnes maar om een ding: de levering van voorzieningen in de townships door de overheid. Meer specifiek: sanitaire voorzieningen. Toiletten. In een township die werd geregeerd door de DA werden namelijk 50 open wc's aangetroffen. Nu hebben de mensen in de townships hun wc's normaal buiten in een hokje, alleen had de overheid hier vergeten het hokje over de wc's heen te zetten. Zit je opeens buiten te poepen. Een klein schandaaltje, wat de ANC natuurlijk probeerde uit te buiten. Die keken echter behoorlijk op hun neus toen er enkele dagen later in een van hun townships 2000 van zulke wc's werden aangetroffen. En die stonden er al een jaar. En dat kon de DA weer lekker uitbuiten. En zo ontstonden de Toilet Elections.




zondag 22 mei 2011

Orlando Pirates steelt titel van Ajax Cape Town

Afgelopen zaterdag naar Soweto om de ontknoping van de Zuid-Afrikaanse voetbalcompetitie mee te maken. Drie clubs konden kampioen worden, nog spannender dan in Nederland. Belangrijkste kanshebbers: Foppe de Haan (Ajax) & Ruud Krol (Pirates). De Pirates spelen tegen de Golden Arrows, en moeten winnen. In het stadion geen hekken of speciale vakken voor uit-supporters, iedereen zit door elkaar. Al is dat betrekkelijk natuurlijk, want de tegenstander komt uit een stad 1000 km verderop, dus veel supporters hebben ze niet meegenomen. Vuvuzela's klinken overal, Africans weten er ritmisch getoeter uit te krijgen, niet het welbekende eentonige gebrom. Lekker in het zonnetje voetbal kijken dus.

Dan zie je dus de Pirates met 1-1 de rust ingaan. Dan begrijp je in de tweede helft uit het plotselinge geschreeuw en gedans en getoeter terwijl er niets aan de hand is op het veld, dat Ajax op achterstand in gekomen. Dan scoren de Pirates 5 minuten voor tijd met een enorme pegel de 2-1. Dan dans je weer verder alsof je leven er vanaf hangt, dan blaast de scheidsrechter op zijn fluitje, en dan gebeurt er dit:

dinsdag 10 mei 2011

Howzit!

Vandaag ek es helmal door mekaar. Toen ek die deur van die kantoor oopsluit en naar binnen gegaan es, het ek namelik gedenk dat het woensdag es, maar het es erst dinsdag. Dus ons het more pas die werkswinkel (stiptelik 0930 uur, niet later nie) waarby ons gaan praat oer lugbesoedeling, volhoubare energie en energievermorsing. Die span kom saam en gaat op daardie vergadering een paar afsnijdatums afspreek, en ons gaan ook baie vrae vraag aan die projekbestuurder oer die beplanning. Ek ga mooi luister en het sal interessant wees! Maar eerst moet ek vinnig myn besigheidskaartjies ophaal. 

dinsdag 3 mei 2011

Kruger en Mozambique

In april hebben we weer een stukje Zuid-Afrika verkend, we zijn met de auto naar het oosten gereden, naar Blyderiverscanyon en het Krugerpark. Blyderiver is eigenlijk 'Blijde Rivier', want de trekboeren in de 19e eeuw waren heel blij toen ze hun doodgewaande reisgenoten weer terugzagen op die plek langs de rivier, die toen nog geen naam had. Heel spectaculair gebied, mooie wandelingen gemaakt. Daarna dieren kijken in Kruger, we zijn beloond met slapende cheetah, hyena die op de braai afkwam, en belachelijk veel leeuwen.
Omdat we in de buurt waren ook nog op bezoek geweest in Mozambique. Zoals we dat zeggen hier: we zijn in Afrika geweest. Mooie stranden, aardige mensen, heerlijke piri piri. 





en zo zag het er echt uit met die leeuwen... Toen wij met een hels kabaal aan kwamen rijden in onze Astra (zand in de wielen), mochten we mooi achteraan sluiten.