donderdag 31 maart 2011

Fair Climate Network India

Verhuis je naar Zuid-Afrika, moet je op op business trip naar .... India. Vandaag druk bezig met voorbereidingen voor een tripje naar Bangalore. De organisatie die mij heeft uitgezonden naar Pretoria, ICCO, organiseert een trainingsweek in Bangalore voor alle ICCO Fair Climate coördinatoren wereldwijd. Ik ben zelf geen klimaatcoördinator, maar omdat ik werk aan het opzetten van een Fair Climate Network in Zuidelijk Afrika is het wel nuttig voor mij om daar heen te gaan. Kan ik meteen leren van het al bestaande netwerk in India.
Bovendien hoop ik wat te weten te komen over de biogas projecten daar. Nova doet zelf onderzoek naar biogas installaties voor Zuid-Afrikaanse huishoudens, maar in India zijn ze al een stukje verder. Daar zijn er al duizenden geïnstalleerd. Kijk op http://www.fairclimate.com/ als je meer wilt lezen over de projecten in India.
Overigens volgen wij hier natuurlijk de worldcup cricket op de voet. Zuid-Afrika is helaas uitgeschakeld (Nederland trouwens ook, alles verloren), maar India staat in de finale! Ik hoop een feestje aan te treffen.

woensdag 30 maart 2011

Huis

Ons huis, ons balkon met Susan en braai en uitzicht, een bloem in de tuin.



zondag 20 maart 2011

Foto's uit Qua Qua

Nog wat pics uit township Qua Qua: een windmolen kan je op vele manieren maken. Deze vind ik wel lekker inventief, auto-onderdelen en olievaten. Op de achtergrond een aantal typische huisjes zoals ze in de townships worden gebouwd door de overheid.
En de Opel Astra, die doet het niet altijd even goed, toch niet zo prettig als ie stuk gaat in de township. Hier wordt ie gerepareerd door een aantal Mozambikanen (die weten veel van auto's) langs de weg.


dinsdag 15 maart 2011

Phuthaditjhaba

Een van Basa Magogo projecten van Nova is gericht op de huishoudens in Phuthaditjhaba in de Qua Qua regio. Tijdens de apartheid was Qua Qua een Bantustan, dat wil zeggen 'black african homeland' voor de zwarten. De apartheidsregering had bedacht dat deze mensen recht hadden op een eigen stuk land met zelfbestuur. Dus kregen ze ongeveer 13% van het landoppervlak van Zuid-Afrika toegewezen (terwijl meer dan 80% van de bevolking zwart was), voornamelijk de afgelegen, slecht ontsloten en onvruchtbare delen. In 1992 zijn de Bantustans afgeschaft, maar de mensen leven er nog steeds (zeker een miljoen), vaak in niet al te beste omstandigheden.
Om het een beetje warm te krijgen (in de winter sneeuwt het hier) verbranden de mensen steenkool in de oventjes. Met het Basa project proberen we dit gebruik te verbeteren. Betere vuren, met minder rook en minder brandstof.  Hieronder een paar foto's: hout om het vuur aan te steken wordt gehaald door de vrouwen, de scrapyard waar je kolen kan kopen, een demonstratie van de oude en de nieuwe methode om vuur te maken (de oude is natuurlijk die met de rook), en een dansje als dank.



maandag 14 maart 2011

Kaapstad

Het was wat rustig hier, maar dat komt omdat we de afgelopen week op vakantie waren in Kaapstad en omgeving! We zijn met de trein van Johannesburg naar Kaapstad gegaan, gewoonlijk een reis van 27 uur. Lekker op je gemak heel Zuid-Afrika bekijken. Het liep echter allemaal in de soep. Na een nacht lekker geslapen te hebben werden we gewekt door de train manager die vertelde dat we 7 uur vertraging hadden. Bleken we de hele nacht niet bewogen te hebben. Na een halve dag verder reizen ging de trein echter helemaal niet meer verder. Er bleek een stuk spoor te missen. Dus midden in de woestijn overgestapt op de bus.
Eenmaal aangekomen bleek: Kaapstad is bijzonder leuk! Ontspannen sfeer, leuke terrasjes, mooie stranden, fort van de VOC en de tafelberg natuurlijk. Je hebt in de stad alleen absoluut niet door dat je in Afrika bent, er zijn bijna geen zwartmensen en alles is heel gemoedelijk en Zuid-Europees. Wel een beetje raar dus. Verder is de omgeving fantastisch en boordevol wijnboeren, een soort vakantie in Frankrijk.