maandag 12 december 2011

COP-OUT 17

De klimaatonderhandelingen in Durban waren nogal lastig te volgen, en de uitkomst is eigenlijk onbegrijpelijk, maar volgens mij zit het ongeveer zo:
1) Alle landen kwamen een akkoord overeen, waarin een route en tijdplan staat om tot een bindend klimaatakkoord te komen. In 2020. We zijn het dus eens, dat we het de komende jaren eens gaan worden over iets dat over 8 jaar in werking moet treden. En dat te bedenken dat 4 jaar geleden tijdens COP13 de Bali Road Map al was vastgesteld, waarin ook al een toekomstplan stond. Maar goed, op zich is het nieuwe idee prima, we werken toe naar een bindend verdrag dat uitgaat van de huidige situatie in de wereld. Met andere woorden, niet noord tegen zuid, maar samenwerking waarbij bijvoorbeeld China en India ook meedoen. Het is alleen zo vaag en het duurt allemaal zo lang...
2) Om het gat tot 2020 te vullen wordt nu het Kyoto protocol, het enige bindende klimaatverdrag in de wereld, verlengd. Ik weet niet precies wat dat betekent. Ik weet wel dat China, India en de VS niet mee doen. En Japan, Canada en Rusland ook niet. Alleen de EU, die tijdens COP17 overigens een sterke en zelfs een beetje leidende rol heeft gespeeld, zal proberen haar economie te verduurzamen en CO2 uitstoot de verlagen. Jammer dat de EU maar verantwoordelijk is voor 11% van de totale CO2 uitstoot...
3) Dan was er het zogeheten Green Climate Fund, een pot met geld om ontwikkelingslanden te helpen om CO2 uitstoot terug te dringen en vooral om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Zoals droogte of juist extreme regenval. Als ik het goed heb begrepen is ook dit nogal vaag. Er komt een fonds, en de landen zijn nu overeengekomen dat er een instelling komt die dit gaat beheren, wat nogal logisch is lijkt me. Hoe het fonds gevuld gaat worden met geld blijft vooralsnog onduidelijk...

Het is in ieder geval wonderbaarlijk dat er zo'n groot gat bestaat tussen de wetenschap en de politiek. Dit akkoord komt niet in de buurt van wat de wetenschap ons vertelt dat nodig is.

De bekendste Zuid-Afrikaanse cartoonist Zapiro heeft COP inmiddels omgedoopt tot COP-OUT. COP-OUT is slang for 'a failure to fulfill a commitment or responsibility'. Dus dat is wel toepasselijk.

vrijdag 9 december 2011

Nova in TROUW en Reformatorisch Dagblad

Nova blijft de media opzoeken, dit keer een groot artikel in TROUW van vrijdag 9 December en hetzelfde artikel in REFORMATORISCH DAGBLAD van woensdag 14 December! Totale oplage meer dan 150.000, totaal aantal lezers bijna 500.000.

Met mijn foto's!
Kopen die krant!





woensdag 7 december 2011

Nieuwe foto's op de blog

Ik heb nieuwe foto's op de blog geplaatst, klik in de rechterkolom op de roterende foto's. Als je daar zin in hebt dan natuurlijk. Daar vind je oa deze foto's die ik gisteren in township Siyathemba heb genomen.



maandag 5 december 2011

Jaap op COP17

Vorige week doorgebracht in Durban op COP17. Mooi om mee te maken, hectisch ook. Allereerst zelf een side event georganiseerd, wat volgens mij wel een succes was. Een side event is een officiele sessie van 1,5 uur waarin een NGO of overheidsinstantie haar positie en initiatieven kan presenteren. Nova & ICCO Fair Climate en Fairtrade hadden hun krachten gebundeld en een event in elkaar gedraaid, rond het thema: "making the carbon market work for the poor". In mijn presentatie heb ik verteld over het netwerk dat ik opzet, en over lessons learned uit de projecten van Nova. 75 man publiek, goede discussies, en zelfs nog wat media aandacht, zoals bijvoorbeeld AllAfrica.com, op Fairtrade en op de IISD website. Daarnaast veel nuttige contacten voor het Fair Climate Network Southern Africa opgedaan, en aardig wat geleerd van andere side events. 
Maar ook wel gemengde gevoelens, want het kan ook reuze saai zijn! Veroorzaakt door presentaties zonder powerpoint, of juist met 25 slides maar dan in 4 minuten, of onverstaanbare sprekers uit China, of professionele klimaat-klagers (Och en wee wat is het toch erg allemaal!!). Verder wonderbaarlijk dat de formele onderhandelingen zo langs je heen kunnen gaan. Ik moest elke dag een krant kopen om te lezen wat er die dag ervoor gebeurd was. Op de venue zelf merk je er weinig van. 
Een aantal pics om een impressie te geven. Eerst twee kleine demonstraties, en daarna ons panel.